Dyrk til egne buketter

09.03.2022

Dyrker du egne snittblomster kan du velge akkurat de blomstene som får hjerte ditt til å slå litt ekstra hardt. Men for å få blomster til buketter gjennom hele sesongen, er det lurt å legge en plan. 

Først publisert i Hagetidend nr. 2 2021


Med litt planlegging kan du ha snittblomster i flor fra tidlig vår til frosten kommer. Hos meg starter våren med narsisser (påskeliljer og pinseliljer), tulipaner og ruterliljer, akkompagnert av blomstrende fruktrærkvister og syriner fra hagen. Så følger forsommerens stauder som løytnantshjerte, peoner og stjerneskjerm, før det i juli og august braker løs med alle de ettårige herlighetene som ble sådd på våren. Og for å ikke glemme georginene! Tallerkengeorginer, ballgeorginer, dekorative georginer - like fortryllende alle sammen, med blomstring fra juli/august til frosten kommer.


Snitthagens muligheter
Noen blomster egner seg bedre i buketten enn andre. Stilklengde, duft og holdbarhet i vasen er alle viktige kvaliteter. Når disse er på plass, er det egentlig bare å velge og vrake. Selv elsker jeg å fastsette neste års sortiment. Studere frøleverandørenes lister opp og ned, lese andres blomsterdyrkeres erfaringer og drømme meg bort i form og farge. Det er så uendelig mye fint å velge mellom! Men er du helt fersk blomsterdyrker kan det kanskje føles overveldende og ikke så lett å vite hvor du skal begynne. Som en starthjelp har jeg laget en oversikt over i de ulike plantegruppene. Jeg har også tatt med noen av mine egne favoritter.

Løk og knoller
Her vil jeg slå et slag for narsissene! Enkle og doble, ensfargete og flerfargete. Det finnes så mange skatter. Narsissene steller seg selv, kommer igjen år etter år og har få eller ingen fiender. En skikkelig vinner! Prøv 'White Lion', 'Petit Four' eller 'Obdam'.

Også georginene da. De må du ha i snitthagen! Ja, knollene må graves opp og vinterlagres. Og ja, snilene elsker dem. Men det får så bare være, for her finnes det så mye vakkert og jeg vet ikke om noen andre som leverer slike mengder blomster i løpet av en sesong. En foreløpig favoritt hos meg er Jowey-serien, med lange sterke stilker og god holdbarhet i vasen.

Andre godbiter i denne gruppa er tulipaner, anemoner, ranunkler og ulike varianter av Frittilaria.

Ettårige vekster
Ettåringene er definitivt de mest arbeidskrevende blomstene i snitthagen. Men det er til gjengjeld i denne gruppen du finner de største produsentene og de vakreste juvelene. Dessuten er frø relativt billig, og du får mye blomster for pengene. Sortene kan enten forkultiveres inne eller sås direkte ute, avhengig av lengden på vekstperioden og når i sesongen du ønsker blomstring. Hos meg faller ca. 80 % av det jeg dyrker inn i denne gruppen. Løvemunn, erteblomster, zinnia, sommerfloks, gulrotblomst, sommersolhatt og solsikker er bare noen få av dem. Skal jeg velge en favoritt, må det bli zinnia. De produserer enormt med blomster, har et fantastisk fargespekter og lang holdbarhet i vasen. Sjekk ut Zinderella og Queen-serien.

Stauder
Stauder er den  trygge basen i snitthagen. De krever lite arbeid og kommer igjen år etter år. Det er i denne gruppen du lettest kan sikre blomstring sesongen igjennom. Favoritter fra vår til høst er julerose, humleblom, peoner, stjerneskjerm, prydgress og høstanemoner.

Busker, trær og klatreplanter
Mange av våre tradisjonelle hageplanter er ypperlige i buketten. Kanskje har du syriner, frukttrær, roser, hortensia, klematis eller blærespirea i hagen? Eller tilgang til skog og mark med bøk, blåbærlyng og bringebærkratt? Bruk det du har, og tenk snittegenskaper om du kjøper noe nytt.


I buketten

En bukett består av ulike elementer som sammen skaper struktur og harmoni. Når du velger dine blomster pass på å ikke kun gå for de iøynefallende hovedrolleinnhaverne. De andre elementene må også være til stede gjennom hele sesongen.

Hovedrolleinnhaverne
De er de største og mest spektakulære blomstene, de som først tiltrekker seg blikket. Tulipaner, peoner, roser og georginer faller inn i denne kategorien.

Sekundærblomster
Blomster som med sin form og farge støtter opp om hovedrolleinnehaverne gjennom form og farge. Disse er gjerne mindre i størrelse, men vel så vakre når du studerer dem på nært hold. Det kan være løvemunn, zinnia og erteblomster, for å nevne noen få.

Grønt/fyll 
Kvister og urteaktige vekster som gir form til buketten, og skaper luft og rom for blomstene som virkelig skal skinne. Det uventede elementet som tilfører buketten det lille ekstra. Det kan være en klematisranke, en gren med bjørnebær eller et luftig prydgress.


Stikk fingeren i jorda
Før drømmene løper løpsk kan det være greit å stikke fingeren i jorda og stille seg noen spørsmål.  Hvilket egnet areal har du til rådighet? Hvilket budsjett? Er du til stede hele sesongen for å stelle og høste inn? For å få et godt resultat er det viktig å tilpasse planen til de forutsetningene du har.  


Din unike snitthage
Med dette i bakhodet er det bare å gå i gang med å lage ditt eget drømmesortiment for sesongen; vår, forsommer og sensommer. Hent inspirasjon fra andre blomsterdyrkere og huk av for blomster egnet til snitt hos frøleverandørene. Her vil det kreves knallharde prioriteringer, for du får garantert ikke plass til alt du har lyst på!

Dyrker du på lite areal kan du fint utnytte det samme arealet flere ganger. Start for eksempel med vårblomstrende løk. Etter blomstring kan du ta opp løken og plante ut et forkultivert parti av ettårige blomster og georginer. Når de ettårige blomstene stagnerer, kan de erstattes av et senere sådd parti.

Så, finn fram tegneblokka eller excel-arket og drøm deg bort. For det finnes vel ingen bedre vintersyssel?